Przewiń do zawartości
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1 biała część pora
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka łodyżek lubczyku
- 2 białe cebule
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 kwaśne jabłko
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego: obierz
marchewki, pietruszki, selera. Pora przekrój na pół
i dokładnie umyj, aby pozbyć się ziemi, która jest między
liśćmi. Tak przygotowane warzywa włóż do garnka
razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalej wodą
– tylko tyle, aby woda przykryła warzywa – i gotuj pod
przykryciem przez ok. godzinę. Pod koniec gotowania
dodaj lubczyk. - Kiedy bulion się ugotuje, wyjmij z niego warzywa, ale ich
nie wyrzucaj – przydadzą się do sałatki jarzynowej. - Do tak przygotowanego bulionu dodaj obrane i pokrojone
w ćwiartki buraki. - Cebulę przekrój na pół, a następnie podsmaż na suchej
patelni, tak aby delikatnie się przypaliła. - Buraki gotuj w bulionie razem z cebulą oraz obranym
i pokrojonym w ćwiartki jabłkiem.
W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki
i podsmaż na łyżce klarowanego masła. Dodaj go do
gotujących się buraków. Gdy buraki będą miękkie, wyjmij
je z zupy razem z jabłkiem i cebulą (jeśli nie chcesz
czystego barszczu, możesz buraki pokroić na mniejsze
kawałki lub zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy). - Na sam koniec dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem,
majerankiem i octem – całość zagotuj. - Spróbuj, czy barszcz jest odpowiednio słony, słodki
i kwaśny. Jeśli czegoś brakuje, dodaj soli, cukru, pieprzu
lub octu.
Do góry