CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 12 ciastek
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 250 g mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 100 g erytrolu
- 1 jajko
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Połącz w misce przesianą mąkę gryczaną, płatki owsiane błyskawiczne, erytrol oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz startą na grubych oczkach cukinię, olej słonecznikowy, jajko oraz posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady.
- Połącz zawartość obydwu misek razem i wymieszaj dokładnie.
- Za pomocą łyżki nabieraj porcję ciasta i przekładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Tak przygotowane piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Ciastka są gotowe dopiero, kiedy całkowicie wystygną.
Energia: 3579,5
Białko: 90,9
Węglowodany: 526,6
Tłuszcze: 185
ŁG: 149,5
WW: 44
W porcji (1 ciastko)
Energia: 298,3
Białko: 7,5
Węglowodany: 43,8
Tłuszcze: 15,4
ŁG: 12,4
WW: 4