SKŁADNIKI:
- 200 g suchej soczewicy
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g roztopionego masła
- garść suszonej żurawiny
- łyżka masła klarowanego
Sos:
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę gotuj w osolonej wodzie, aż będzie się
rozpadać. - Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych
oczkach, a cebulę oraz czosnek bardzo drobno posiekaj. - Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż
na nim warzywa, aż będą miękkie i zeszklone. - Soczewicę ugnieć na w miarę jednolitą masę, dodaj
warzywa, jajka, masło, bułkę tartą i suszoną żurawinę.
Przełóż masę do blaszki do pieczenia i wstaw
do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 45 minut. - W tym czasie obierz jabłka ze skóry, usuń gniazda
nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na maśle
klarowanym, aż staną się miękkie. Następnie zblenduj
je razem z cukrem i chrzanem i odstaw do ostudzenia. - Gotowy ostudzony pasztet podawaj z zimnym sosem
jabłkowo-chrzanowym.